MasterSantAdrià

Els Màsters a Catalunya ...

A partir dels anys 70 als EEUU es van començar a fer competicions de natació per a persones grans, des dels 25 fins als 100 anys, fent classificacions en grups de 5 en 5 anys -hi ha hagut nedadors de més de 100 anys -, i aquest moviment s'ha anat estenent per tot el món adquirint a l'actualitat nivells impensables. Es celebren competicions a nivell europeu (el primer el 1987) i mundial (el primer el 1986), cada 2 anys, alterns, amb una participació de 3.000 a 4.000 nedadors. Catalunya ha estat -com en moltes coses- capdavantera a nivell nacional i des del 1985 es celebra el Campionat de Catalunya amb una participació que augmenta cada any. En els últims 6 anys s'han celebrat els campionats a la piscina del CN Sabadell, cosa que ha estat bàsica per a motivar aquesta participació ja que el CN Sabadell té la millor capacitat d'instal·lació i d'organització de competicions d'aquesta envergadura. En els últims Campionats de Catalunya van participar 64 clubs amb 1458 nedadors d'arreu de l'Estat Espanyol i algun estranger.
La Federació Catalana de Natació ha afegit la categoria de 20 a 24 anys per als nedadors que els hi agrada la natació, que volen competir i que no entren dintre de les exigències de la natació júnior. També s'han modificat les categories per les moltes travessies que es fan a l'estiu arreu de Catalunya i que agrupen als nedadors de 30-39 anys, 40-49 anys, 50-59 anys, 60-69 anys i 70 en endavant. A l'actualitat hi ha equips a Catalunya que tenen força nedadors, que van participant en les diferents competicions que organitza aquesta Federació; fora dels Campionats hi ha programades unes 14 competicions organitzades pels diferetns clubs d'ambit català.
Existeixen rècords per categories, masculina i femenina, a nivell mundial, europeu, nacional i català i tot això ajuda a motivar els nedadors a preparar-se per estar millor física i mentalment dintre d'un clima relaxat, sense exigències i amb l'esforç que cada un hi vulgui posar a nivell de les seves aspiracions personals, per superar-se un mateix o superar els altres, competint.
Per competir fa falta ser membre d'un club o associació que estigui afiliat a la Federació Catalana de Natació i demanar la llicència que té un cost de 50,15 euros. Arreu del món, es fan competicions regionals o nacionals cada cap de setmana. A Catalunya es celebren dos competicins mensuals de mitjana amb una participació d'uns 150 nedadors. Aquestes competicions s’han arribat a celebrar a tot el territori català sent Barcelona la província més prolífera, però Tarragona, Lleida i Girona, també organitzen alguna competició. Cada nedador es paga les despeses de llicència, inscripció per prova (de 5 a 10 euros) i desplaçaments i hotels i són molt pocs els clubs que col·laboren una mica en aquesta despesa. Tot això fa que sigui més meritòria aquesta quantitat de participants. Alguns clubs comencen a tenir el seus entrenadors específics i a tenir en compte, molt seriosament, aquesta natació.
Molts nedadors catalans han participat en Campionats d'Europa i del Món i algun als Jocs Mundials Màsters, els "Masters Games", conquerint medalles i bones classificacions.
A l'especialitat del waterpolo màster és la competició màster més antiga d'Espanya. Dintre d'aquest col·lectiu, i amb l'empenta de l'Agrupació de Veterans de la Natació i el Waterpolo de Catalunya, que va començar a fer-se el Campionat de Natació. En waterpolo, per la dificultat de mobilitzar els jugadors d'un mateix club -com marca la normativa- encara no s'ha participat mai internacionalment.
La Comissió de Màsters de la Federació Catalana de Natació, presidida per Sergi Aznar, és la que mou i recolza tot aquest moviment.
Cada competició és una trobada de nedadors que de nou han tornat a nedar com quan eren joves, però sense les pressions i exigències d'aquells temps, i d'altres, que han començat a nedar de grans i s'han acostat a aquest esport dintre del qual s'hi senten bé. Per uns, amb una tècnica adquirida fa anys, no resulta tan difícil, però pels que comencen tot és una experiència nova que els va formant de mica en mica.
Alguns arriben a nedar tan bé que ningú diria que han après a nedar als 50 o 60 anys en les classes per adults que es fan diàriament a les piscines de Catalunya. Aquests tenen un gran mèrit i són dignes d'admiració. Alguns nedadors de més de 75 anys són valents de nedar cada dia uns 3.000 metres. El clima d'amistat que existeix entre els que s'han trobat de nou després de molts anys i les relacions que es van fent entre uns i altres fan que cada trobada tingui un al•licient afegit, que el de pròpiament dita competició. És per tot això que dintre de cada club vagi sortint un grup que es va retrobant en entrenaments i competicions puntuals i s'aprofita, de tant en tant, el final d'aquestes activitats, per fer un esmorzar o un sopar amb els companys. És en aquests moments quan no sap gens de greu haver-nos agrupat per fer natació.
Per tot això l'activitat esportiva per la gent gran i en especial la natació, per les seves completes i grans avantatges, anirà augmentant i cada vegada hi haurà més practicants. Està demostrat que amb una bona activitat física retardem el procés d'envelliment que tots patim. La natació per la gent gran, amb competició o sense, és un bon camí per viure més i millor.